Wat zijn 404-errors en hoe los je ze op?

De melding 404-error is volkomen normaal voor het web. Toch zijn 404’s niet goed voor de gebruikerservaring. Dit kun je natuurlijk verbeteren door een custom 404-pagina te maken, maar het is beter om ervoor te zorgen dat de melding beperkt zichtbaar is. Wat 404’s zijn en hoe je ze oplost lees je in deze blog.

Wat is statuscode 404?

Een 404 is een http-statuscode van een pagina die niet meer bestaat. De melding is afkomstig van de server die het opgevraagde bestand niet meer kan weergeven. 404’s ontstaan bijvoorbeeld als bepaalde inhoud op de website is verplaats met een websitemigratie of bijvoorbeeld bij een wijziging van de URL-structuur. 404’s zijn volkomen normaal voor het web, maar te veel 404’s zijn niet goed voor de gebruikerservaring en ook zoekmachines zijn daar niet blij mee.

Hoe spoor je 404’s op?

404’s kunnen we kwalificeren in twee soorten: interne 404’s en externe 404’s. Laten we beginnen met interne 404’s. Dit zijn de foutmeldingen op de website die de gebruiker te zien krijgt, met als gevolg dat hij/zij de website weer verlaat. Een handige tool om interne 404-errors in kaart te brengen is Screaming Frog. Deze spidertool laat je jouw website crawlen en binnen korte tijd heb je een overzicht van de foutmeldingen op jouw site.

Daarnaast zijn er nog de externe 404’s die je terugvindt in Google Search Console. Dit kunnen verwijzingen zijn vanaf andere websites of URL’s met typo’s die toch gecrawld zijn door Google. Ga in Search Console naar Crawlen >> crawlfouten. Hierin zie je de 404’s staan.

404-errors in Google Search Console

404’s oplossen? 301 redirect!

404’s oplossen kan op verschillende manieren. Heb je een WordPress website? Dan zijn er eenvoudige plugins waarmee je dit kunt doen. Zelf zijn we geen fan van plugins, daarom kiezen we ervoor op de redirects in te stellen in de .htaccess file. Dit is een tekstbestand op je rootdomein die veel invloed kan uitoefenen op je website. Ben je hier niet bekend mee? Verdiep je dan eerst in de werking van een .htaccess bestand.

Wat je moet doen is het volgende:
Je voegt per redirect een nieuwe regel toe die er zo uitziet: Redirect 301 /oude-categorie /nieuwe-categorie/. Je stelt op deze manier dus een permanente redirect in. Een volledige reeks URL’s ziet er ongeveer zo uit:

Redirect 301 in htaccess bestand

Meer informatie?
Wil je meer informatie over de statuscode 404 zoekmachine optimalisatie of heb je vragen over de blog? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Recommended Posts
Bouncepercentage