Verschillende http-statuscodes uitgelegd

Bij het bezoeken van een website krijg je – zonder dat je het weet – te maken met http-statuscodes. Een http-statuscode is een reactie op een verzoek aan de server wanneer een webpagina bezocht wordt. In de ideale situatie krijg je altijd te maken met een statuscode 200 OK, maar in de praktijk gaat dit om technische redenen nog wel eens mis. Dit kan van invloed zijn als je actief bezig bent met zoekmachine optimalisatie. In deze blog leggen we een aantal belangrijke http-statuscodes uit.

Het beste scenario: alle pagina’s 200 OK

Een http-statuscode 200 OK krijg je wanneer je een pagina opvraagt en deze correct wordt weergegeven. In dit geval is alles in orde en hoef je geen actie te ondernemen. Je mag er vanuit gaan dat het overgrote merendeel van je website deze statuscode heeft. Hoe je deze codes achterhaalt, leggen we je verderop in deze blog uit.

Het verschil tussen http-statuscode 301 en 302

Naast de statuscode 200 OK, krijg je als je actief met zoekmachine optimalisatie bezig bent te maken met een 301 en 302. Dit zijn over het algemeen statuscodes die aangeven dat een pagina verplaatst is van een oude locatie naar een nieuwe locatie. Het verschil zit hem echter in het doel van de statuscodes. Een 301 is een permanente redirect. Deze pas je toe als je zeker weet dat de oude pagina komt te vervallen en wordt vervangen door een nieuwe pagina. Een 302 daarentegen is een tijdelijke redirect. Deze redirect pas je toe als je bijvoorbeeld met een websitemigratie bezig bent (je bent aan het testen) of als een pagina tijdelijk een andere URL krijgt. Er gaan veel wilde verhalen rond dat een 302 geen ‘linkwaarde’ door zou geven, maar Google heeft al aangegeven dat ze beide statuscodes hetzelfde behandelen. Alleen al met het oog op het doel van de redirects, is het verstandig om ze ook op deze manier te behandelen.

http-statuscode 403, 404 en 410

Statucodes die voor grotere problemen zorgen zijn die codes in de categorie 400. Allereerst is daar de 403 http-statuscode. Deze statuscode krijg je als de toegang tot de server wordt geblokkeerd. Deze meldingen kun je terugvinden in Search Console. Zie je hier een grote toename? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag om de oorzaak te achterhalen. Vaak zijn technische redenen hier de oorzaak van.

404-pagina

Dan hebben we misschien wel de meest besproken http-statuscode, de beruchte 404 error. Allereerst zijn 404’s volkomen normaal voor het web. 404’s kunnen op allerlei manieren ontstaan. Het kan zijn dat iemand naar jouw site linkt, maar een typo heeft gemaakt of dat een oude pagina is verwijderd, maar geen nieuwe locatie heeft gekregen. In alle gevallen is het zinvol om de 404 error op te lossen. Je belangrijkste drijfveer hiervoor zou gebruiksvriendelijkheid moeten zijn. Iedere bezoeker is te gast op jouw website, zorg er dan ook voor dat de rode loper zo veel mogelijk uit ligt en creëer een fijne ervaring bij je bezoeker, zodat deze graag nog eens terugkomt.

De laatste statuscode die we behandelen is de http-statuscode 410 gone. De server geeft deze melding als de pagina definitief is verwijderd. Deze melding lijkt veel op een 404, maar het grote verschil is dat de bronnen niet meer bestaan. De enige oplossing – net als bij een 404 – is de betreffende pagina een 301 redirect te geven naar een nieuwe locatie. Buiten de behandelde statuscodes in deze blog, zijn er nog veel meer statuscodes. Een lijst daarvan vind je hier.

Statuscodes achterhalen: Screaming Frog

In Search Console kun je een aantal foutieve statuscodes achterhalen. Dit zijn over het algemeen de meldingen die jouw website kunnen beschadigen(403, 404). Voor de andere statuscodes is er een handige tool: Screaming Frog. Deze ‘spider’ tool crawlt net als een zoekmachine jouw website. Enige wat je hoeft te doen is de URL van je domein in te voeren en de rest gebeurt vanzelf. De tool crawlt je website,gaat alle pagina’s langs en in het tabje repsonsecodes kun je terugvinden wat de huidige actieve status van een pagina is.

Screaming frog crawl

Meer informatie?
Wil je meer informatie over http-statuscodes, zoekmachine optimalisatie of heb je vragen over de blog? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Recommended Posts
tien tips goede landingspagina