Google Tagmanager installeren, wat zijn de voordelen?

Google Tagmanager is een onmisbare tool voor online marketeers. Het brengt namelijk veel gemak met zich mee. Met Google Tagmanager ben je in staat om vanuit één tool snel wijzigingen door te voeren op je website. Als je weet hoe Google Tagmanager werkt, hoef je niet meer de hulp van een developer in te schakelen. Lees in deze blog hoe je Tagmanager instelt en wat je ermee kunt.

Wat is Google Tagmanager

Google Tagmanager werd in 2012 door Google in het leven geroepen. Het belangrijkste doel is dat je zonder al te veel technische kennis in staat bent om tags op je website te zetten, aan te passen en te beheren. Deze gratis tool is eenvoudig in gebruik en biedt veel voordelen. Zo heb je geen techneuten nodig, kost het veel minder tijd om veranderingen door te voeren en kun je nog meer data uit je website halen. Google Tagmanager werkt met tags en triggers. De tag is de actie die moet worden uitgevoerd en de trigger geeft aan waar deze actie moet worden uitgevoerd.

Hoe stel je Google Tagmanager in?

Het instellen van Google Tagmanager is relatief eenvoudig. Log met een Google Account in op https://www.google.com/analytics/tag-manager/ en klik vervolgens op account aanmaken. Je geeft je account een naam en vult de URL van jouw website in. Tot slot selecteer je waar jouw container voor gebruikt wordt. Dat zal over het algemeen ‘internet’ zijn. Klik op maken en ga akkoord met de voorwaarden. Vervolgens krijg je een scherm te zien met het script dat je op je website moet plaatsen. Het eerste gedeelte plaats je in de <head> en de tweede tag in de <body>. Zodra je dat gedaan hebt, heb je Google Tagmanager geïnstalleerd en kan nu het echte werk beginnen.

Google Tagmanager account aanmaken

Google Analytics instellen met Google Tagmanager

Eén van de eerste tags die gaat instellen is waarschijnlijk Google Analytics. Voordat je begint: als je Google Analytics hebt ingesteld met Google Tagmanager, dan moet je de Google Analytics trackingcode verwijderen. Anders ontstaat er inconsistentie in je data. Dit zie je dan terug in een laag bouncepercentage. We laten je nu zien hoe je Google Analytics instelt met Google Tagmanager. Om Google Analytics in te stellen moet je eerst een tag aanmaken en vervolgens een trigger instellen.

Tag instellen voor Google Analytics
Klik om te beginnen op ‘tags’ en vervolgens nieuwe tag. Geef de tag een naam, bijvoorbeeld ‘UA trackingcode’ en klik op ‘tagconfiguratie’, Universal Analytics. De trackingtype is ‘paginaweergave’ en je hoeft geen variable in te stellen. Vink het vakje ‘overschrijven van instellingen in deze tag inschakelen‘ aan. Je krijgt dan de mogelijkheid om je UA-code in te vullen. Je UA-code haal je uit je trackingcode vanuit Google Analytics. Sla de tag op en stel vervolgens de trigger in.

ua-trackingcode-instellen-google-tagmanager

Trigger instellen voor Google Analytics
Met een trigger geef je aan waar op de website de tag moet worden afgevuurd. Onder de tag kun je het vakje ‘trigger’ aanklikken. Standaard staat er een trigger voor ‘all pages’ en voor de Google Analytics trackingcode is dat het geval, want je wilt dat elke pagina in Google Analytics gemeten wordt. Klik deze trigger aan en sla de tag met trigger op. Met de preview en debug mode kun je bekijken of je de tag goed hebt ingesteld. Als dit het geval is dan klik je op publiceren en vanaf dat moment is de tag actief. Onthoud nogmaals: verwijder de Google Analyticscode om inconsistentie in data te voorkomen. Indien je de Google Analytics trackingcode namelijk laat staan, heb je twee codes actief op je site. Dit is niet correct, omdat je Google Analytics nu door middel van Google Tagmanager gebruikt.

trigger instellen Google Tagmanager

Event trackking met Google Tagmanager

Het instellen van Google Tagmanager en Google Analytics ging vrij gemakkelijk toch? Dan is het nu tijd voor de volgende stap: events instellen in Google Analytics met behulp van Google Tagmanager. In onze volgende blog gaan we hier dieper op in.

Meer informatie?
Wil je meer informatie over een het instellen van Google Tagmanager, Google Analytics of heb je vragen over de blog? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Recommended Posts
Google Analytics doel isntellenDoel event instellen Google Analytics