Custom Google Analytics Klip in Klipfolio maken

Google Analytics biedt je ontzettende veel waardevolle data met betrekking tot het gedrag van je bezoekers. Deze data kun je mooi inzichtelijk maken in een dashboard met Klipfolio. In een eerder blog legde we al uit hoe je Google Analytics koppelt met Klipfolio. In deze blog leggen we je uit hoe je een custom Google Analytics klip met variabelen kunt maken.

Google Analytics connecten met de geavanceerde methode

In dit voorbeeld maken we een klip met de sessies per kanaal. Voor de geavanceerde methode maken we gebruik van de Query Explorer. In de Query Explorer connect je allereerst met je Google Analytics account en kies je met welk account je een connectie wilt maken. Vervolgens maak je de keuze voor een property en de daarbij behorende dataweergave. Dan vul je de startdaum in: 30daysAgo (op deze manier krijg je data van een laatste 30 dagen) en de einddatum zet je op today (zo krijg je ook de data van vandaag).

query-explorer-query-string-maken

 

Vervolgens kies je de einddatum (today of yesterday), metrics en dimensions. Bij de metrics selecteer je ‘ga:sessions’ en bij de dimensions selecteer je ‘ga:date’ en ‘ga:channelGrouping’. Tot slot klik je op ‘run query’. Note: in het voorbeeld is de profile ID weggehaald.

 

Custom Google Analytics klip

Ga nu naar Klipfolio en klik in je dashboard op ‘add a new klip’ en klik vervolgens op ‘built a custom klip’ en selecteer Google Analytics. Sleep nu een bar/line chart component in het bewerkveld, klik linksonder op ‘add data source’ en vervolgens op ‘add new data source’.

add a data source

 

Selecteer Google Analytics, klik op ‘create a new Google Analytics data source’ en geef Klipfolio toestemming op toegang te krijgen tot jouw Google Analytics account. Klik in de mode op advanced. Kopiëer de API query string uit de query explorer en plak deze in het veld ‘query URI’. Tot slot klik je op submit. Als je het goed hebt gedaan, dan zie je onderstaand resultaat en klik je op ‘continue’. Daarna kun je de databron een naam geven en de refreshtijd instellen (dit kun je altijd nog aanpassen).

verify-data-google-analytics-klipfolio

Custom Google Analytics Klip maken

Geef de Klip een titel en voeg boven de bar/line chart een ‘user input control’ toe. In de user input control gaan we de filter optie maken om een specifiek kanaal te kunnen selecteren. In de value en label van de user input control selecteer je in beide gevallen de data ‘channelGrouping’ en groepeer de labels (Group). Klik op de labels (drie puntjes onder elkaar) en vervolgens op filter. Exclude nu ‘ga:channelGrouping’. Ga in de user input control naar de properties en maak een nieuwe variabele aan. Noem deze variabele zoals je wilt en zet de waarde op de naam van een van de kanalen (voorbeeld: Direct). Op deze manier worden alle verschillende waardes meegenomen.

De bar/line chart

Selecteer in de series de kolom met de sessies en op de x-as de kolom met de datum. Maak beide waarde netjes op. Klik op de bar/line chart (drie puntjes onder elkaar) en klik op ‘add hidden data source’. Selecteer in de hidden data source de kolom ga:channelGrouping en voeg vervolgens een filter toe:

filter in klipfolio

 

Klik op filter en als je alles goed heb ingesteld dan zie je dat de data in de grafiek reageert op de user input control waardes. Het resultaat is simpel, maar de functionaliteit is handig. Lees de stappen goed en dan kom je er zeker uit. Vind je het toch lastig te volgen? Binnenkort verschijnt er een korte video tutorial.

 

Google analytics klip in klipfolio

Meer weten over Klipfolio?
Wil je meer informatie over Klipfolio en ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Recommended Posts
Google Analytics Klipfolio standaardklipsearch console prestaties rapport